Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davası dava açmak isteyen tarafın dava dilekçesiyle yetkili ve görevli mahkemeye başvurmasıyla açılmaktadır. Dava dilekçesinin nüshası en az iki adet olmalıdır.
Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Hangisidir?
Boşanma davasında yetkili mahkeme eşlerden birinin ikamet adresi veya eşlerin son altı ayda beraber yaşadıkları ortak konutun olduğu yer mahkemesi yetkilidir. Görevli mahkeme ise Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemelerinin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesinde görülecektir.
Eşlerden biri boşanmak istemezse ne olur?
Bu boşanma çeşidi 'İhtilaflı / Çekişmeli Boşanma ' davasıdır. Taraflardan biri bu davayı açtığı takdirde eşlerden biri boşanmak istemiyorsa dahi bu davaya iştirak etmek zorundadır. Boşanmak istemeyen taraf davaya katılmadığı takdirde boşanma davası onun yokluğunda ilerlemeye devam edecektir.
Boşanmada kadının ağır kusurlar nelerdir?
Eşlerden birinin akıl hastalığına tutulması, Eşlerden birinin diğerine karşı; fiziksel, ekonomik, psikolojik veya cinsel şiddet uygulaması, Eşlerden birinin diğerine karşı sadakat yükümlülüğüne aykırı davranması, Eşlerden birinin diğerine karşı evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerine aykırı davranması ağır kusur sayılmaktadır.
Boşanmada evi terk etmek kusur mu?
Yargıtay'a göre; terk ihtarı çektiğinin, terk ihtarı gönderen tarafın eşinin ihtar tarihinden önce varsa kusurlu eylemlerini affetmiş, en azından hoşgörüyle karşılamış sayılacağından, affedilen veya hoşgörüyle karşılanan olayların taraflara kusur olarak izafe edilemeyecektir.
Evi terk eden kadın tazminat alabilir mi?
Evi terk eden kadının tazminat talebi boşanma davasının içinde görülür. Terk eden kadın haklı gerekçelere sahipse ve bu gerekçeleri delil niteliğinde sunabiliyorsa, aile mahkemesi tarafından görülen boşanma davasında tazminat talebinde bulunabilir.